tisdag 17 maj 2011

Vad hvilja Socialdemokraterna?

Jag läser mycket kloka inlägg av Peter Högberg och Martin Moberg så här på morgonkvisten. Andemeningen i deras tankar värmer i ett Halmstad som är grått och där regnet stilla faller i den prunkande grönskan. Och ska vi Socialdemokrater bli lika varmt emottagna så krävs det insatser fram till valet 2014.

Valen som nu varit är en demokratisk missmatch i förhållandet mellan politik och väljare. Lärdomen måste vara att undvika liknande händelser framledes och det kommer behövas lite uppstyrning kring det, och kanske till och med ändringar i vallagen. Men detta har inget med valdeltagandet i det ordinarie valet 2014, det kommer sannolikt vara ett normalt svenskt val med ett högt valdeltagande.

De som ändå nu röstade i omvalen gav tydliga besked. De ser Socialdemokratins förtjänster som ett samhällsbärande parti och inte minst i Örebro så gav dem oss ett tydligt mandat. I västra Götaland gick det absolut helt okej även om den parlamentariska situationen känns lite trist. Men väljarnas besked var tydligt – vi tror på Socialdemokratin.

Oroande dock är den passivitet och märkliga utspel som skett inom partiet den senaste tiden. Programkommissionen behöver komma igång och det där breda arbetet i partiet måste ta fart. Visst har Juholt levererat och visst har vi tagit steg framåt men jag är inte särskilt imponerad än så länge, det krävs mer. Snart har Juholts 100 första dagar gått och jag vill se lite action i folkrörelsearbetet. Vi är ett lag, ett parti och behöver visa det, utspel IT – Titti och annat dumt måste få ett snabbt slut. Carin Jämtin måste ta tag i kriskommissionens rapport och påbörja det interna arbetet på alla fronter, här kan vi inte slå oss till ro. Håkan och ledningen måste få fart på programkommissionen och sätta fart på både nätrötter, betonghäckar och alla andra ivriga partiarbetare. Så lägger vi grunden för att vi även i valet 2014 tar hem segern!

Väntar nu med stor nyfikenhet och med iver att vi börjar röra på oss. Väljarna gav oss förtroendet i dessa val men för 2014 har vi mycket att arbeta på. Den kunskapsbaserade ekononomin, social investeringspolitik och värdeburen tillväxt måste nu formuleras i konkret politik. Folkrörelsen måste börja vakna.

Andra bloggar: Gunilla Källenius om Gunilla Carlsson och korruption, Martin Moberg om förtroendets byggstenar, Peter Högberg om att popcorn inte ger förtroende, Peter Johansson om Arkelsten i eftervalsanalysen, Roger Jönsson om en Socialdemokrati med utmaningar framför sig, Johan Westerholm om avregleringens pris, LO – Bloggen om arbetslinje som pekar nedåt, Tokmoderaten om när en bild säger mer än tusen ord, Mary X Jensen om gubbchock i partiet, Peter Andersson vad vi kallar ett val där bara fyra av tio deltar, Thomas Idenås om en ljusning och Göran om märkessättarna.       

Media: Ab 1, 2, SvD, DN, GT/Expr 1, 2, SVT, GP 1, 2, DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar