tisdag 12 juli 2011

Hitlerhälsning och kränkningar är OK om det är få som drabbas

För att du ska känna dig kränkt måste du vara i andra sällskap. Om någon gör en Hitlerhälsning, låt säga på en restaurang, och du råkar vara jude så är det alltså ingen kränkning mot dig och din folktillhörighet om ni inte är tillräckligt många i lokalen.

Den 16 – åriga pojken som åtalades, enligt denna artikel i GP, frias alltså. Hets mot folkgrupp innebär att det måste vara fler än ett fåtal som befinner sig i närheten och eftersom kille var vänd mot en toalettdörr så är riktningen på budskapet oklart. Vad som är tillräckligt många för att det ska vara tillräckligt kunde dock inte domstolen besvara.

Budskapet måste då bli: Se till att vara i andras sällskap om du ska finna lagrum för en eventuell kränkande behandling.. Se även till att din förövare inte är vänd mot en toalettdörr eller dylikt.

Ibland är Sveriges lagar och dess följder helt outgrundliga.

Lästips: Martin Moberg i ett mycket skarpt inlägg om Alliansens cynism.

Andra bloggar: Alliansfritt Sverige om välgörenhet på välfärdens bekostnad, Peter Johansson om propagandamaskinens blinda fokus, Kulturbloggen om att förortsungdomar satsar på papperstidningar, Heidi Laine Lundgren om livsviktig motion, Jinge om att SJ mörkar om förseningarna, Roger Jönsson om vad för slags utrikespolitik bedriver Carl Bildt egentligen?, Heidi Laine Lundgren om att nedskärningarna fortsätter på Skånes universitetssjukhus, Löntagarbloggen om en 24 timmars storstrejk i en koppargruva i Chile, Jinge om passar epitetet tokhögern?, Peter Johansson om att "demokratin" Israel förbjuder konsumentbojkotter, Anders Svensson om att Israel blir alltmer odemokratiskt, Jinge om Israel ett land utan yttrande och åsiktsfrihet, Kulturbloggen om att massor av 18 åringar börjar vuxenlivet med krav från Kronofogden tack vare Björklund, Johan Westerholm om eurozonens kris är det priset på demokrati vi ser?, Alliansfritt Sverige om att KDU:are vill ge SDU mer makt, Löntagarbloggen om bemanningsföretag som kallar in sina anställda via sms, Peter Högberg om att inte ens Disney kan kan flytta Astrid Lindgrens barndom, Helena Ericson 1 om arbetslöshetens vänthall - regeringens modell på fall?, Helena Ericson 2 om frågan är var ska alla bo som har ett arbete?, Alliansfritt Sverige om att moderaterna ska fejka folkrörelse igen, Helga von Pitbull om den smutsiga regeringen, Michael Granstedt om 11 juli och ett gott nytt år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar